Σεξουαλική ωρίμανση

   Κατά την εφηβική ηλικία ολοκληρώνεται η ανάπτυξη των πρωτογενών και δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου.

   Ταυτόχρονα με τη σωματική ωρίμανση, αναδύονται η επιθετικότητα και η σεξουαλικότητα. Το σώμα του εφήβου αλλάζει, σχηματίζει την ενήλικη μορφή του και γίνεται ερωτικό.

   Η νέα εικόνα στο σώμα του εφήβου δεν είναι ακόμα ενσωματωμένη και σε ψυχικό επίπεδο. Οι έφηβοι δεν αναγνωρίζουν το σώματος τους και κατά συνάπεια και τον εαυτό τους, κάτι που τους δημιουργεί διαφόρων ειδών ανασφάλειες: "Είμαι όμορφος/η –άσχημος/η; Αρέσω; Ποιος είμαι;" Και βέβαια υπάρχει έντονη ντροπή για όλο αυτό που τους συμβαίνει καθώς, δεν αισθάνονται ακόμα άνετα με τον νέο τους εαυτό, μέσα στο νέο τους σώμα.

   Από την άλλη, η ραγδαία ωρίμανση των σωματικών στοιχείων, με την ένταση των επιθετικών και σεξουαλικών ενορμήσεων, οδηγεί τον έφηβο στην αναζήτηση εκτόνωση και ικανοποίησης εκτός οικογένειας. Αυτή η απομάκρυνση δεν είναι καθόλου εύκολη για τον έφηβο, καθώς συνοδεύεται από ενοχές, ανασφάλειες, αίσθηση κενού και ανεπάρκειας.

   Από την πλευρά του γονιού τώρα, αυτή η ξαφνική αλλαγή και μεταμόρφωση του παιδιού, φέρνει κατ΄αρχήν αμηχανία…ξαφνικά, το ανήλικο χωρίς σεξουαλική ταυτότητα πλάσμα που είχε δίπλα του, μεταμορφώνεται σε έναν ενήλικo που είναι σεξουαλικός. Συνήθως οι γονείς έχουν την τάση να θέλουν να καταστείλουν αυτή την σεξουαλικότητα των εφήβων, υιοθετόντας ενοχοποιητική και ενίοτε αυταρχική  στάση.

   Η στάση του γονέα θα εξαρτηθεί από το πώς ο ίδιος είχε διαχειριστεί και επιλύσει τα αντίστοιχα δικά του θέματα στην εφηβεία.